Door: José Martín Chom Hernández

Mijn naam is José Martín Chom Hernández. Ik ben geboren op 25 november 1983 uit christelijke ouders in het dorp Chixocol, Guatemala.

Van jongs af aan leerden mijn ouders mijn broers en zussen en ik in de wegen van de Heer. Hun leringen werden bekrachtigd door mijn ervaringen met Living Water Adopt-A-Child (LWAAC) en de middelen waarmee God me hierdoor zegende ministry. Toen ik negen jaar oud was, schreef ik me in voor het LWAAC Chixocol-voerprogramma, het eerste voerprogramma dat in Guatemala werd opgericht. Ik hield van de gezinsomgeving die het voedingsprogramma bevorderde. We waren niet langer negen kinderen die individueel probeerden gelukkig en levend te blijven in het licht van extreme armoede, maar een collectieve groep die samenwerkte om te slagen en te gedijen. Ik herinner me nog mijn kindnummer, CH0554, en heb de laatste presentiekaart bewaard die ik van het voedingsprogramma heb gekregen.

De dagen dat ik het voedingsprogramma bijwoonde, waren mijn favoriete dagen van de week omdat ik dan volledige maaltijden kon eten zonder honger te lijden.

We waren zo arm dat mijn moeder elke dag maizena aan de eieren moest toevoegen om genoeg kleine stukjes voedsel te maken om ons gezin te voeden. Op voedingsprogrammadagen renden mijn klasgenoten en ik van de school naar de deur van het voedingsprogramma, struikelend en duwend om als eerste in de rij te staan. Door het voedingsprogramma kon ik voedzame maaltijden eten die ik thuis niet kon krijgen. Ik verstopte zelfs vaak stukjes vlees in mijn zakken, pet of rubberen laarzen om te delen met mijn mama en papa.

Ik hield van de bijbellessen bij het voedingsprogramma. Ze leerden ons het woord van de Heer op dynamische manieren die onze horizon verruimden en onze geest openden. Ik was ongeveer acht of negen jaar oud toen ik begon te leren over het leven van Jezus. De leraar sprak over een geweldige man die bereid was zijn eigen leven te geven voor de hele wereld, ook voor mij. Ik schrok toen ik hoorde van zijn onzelfzuchtige daad en hoe hij leed, zodat alle anderen gered konden worden. Die middag besloot ik mijn leven aan Jezus te geven en hem als mijn Heer en Redder te nemen.

Nadat hij mijn leven had gewijd aan het dienen van de Heer, leidde hij een zendeling genaamd Janet Armstrong om mij te helpen de opleiding tot evangelisatieleraar te ontvangen. Ze verkocht armbanden en kettingen die mijn klasgenoten en ik hadden gemaakt aan buitenlanders die Guatemala bezochten. Daarna gaf ze ons allemaal een envelop met de verdiensten.

Het was een enorme zegen omdat het me de economische steun gaf die ik nodig had om op school te blijven.

Omdat ik altijd al een passie voor muziek had, raakte ik betrokken bij de plaatselijke Liberty Church in Chixocol door te helpen bij het leiden van liedjes en het bedienen van mijn leeftijdsgenoten. Ik leerde hoe ik een klein instrument moest bespelen, een "guiro / guira" genaamd, en ging toen verder met het spelen van drums, bas, gitaar, piano, marimba en een beetje trompet. Na de basisschool heb ik gestudeerd en hard gewerkt om een ​​Bachillerato en Ciencias y Letras-certificaat (het equivalent van een middelbare schooldiploma) te behalen.

In 2002 opende God voor mij de deur om evangelisatieleraar te worden bij LWAAC, een van mijn grootste dromen in het leven. God gaf me het voorrecht om verschillende jonge mensen te dienen door middel van muziek over Zijn Woord.

Ik geef les in dezelfde klaslokalen waar ik als kind mijn leven aan Jezus heb gegeven en speel een sleutelrol in het leiden van kinderen naar dezelfde Heer van mijn leven.

De verhalen die ik leer, inspireren deze jonge mensen om mannen en vrouwen van God te worden die de Heer dienen als musici, leraren en leiders in hun kerken.

LWAAC is mijn tweede thuis en helpt me elke dag fysiek en spiritueel te groeien. Ze blijven ijverig werken om hun missie te vervullen om 'de wereld te veranderen, kind voor kind'.

Dit ministry en mijn mentoren erin leerden me het belang van discipelschap en hoe ik mijn waarden in de dagelijkse praktijk kon brengen.

Ik blijf LWAAC dienen samen met mijn vrouw van 14 jaar, Gregoria Gutiérrez, in Jocotenango, Sacatepéquez (ongeveer vier uur van Chixocol). We investeren graag ons leven in dienst aan God naast de internationale directeur van LWAAC, Papa Steve, en zijn vrouw, Mama Ana McDaniel, twee prachtige individuen die me blijven begeleiden en deze prachtige organisatie leiden.